Povrtarstvo

Proizvodnja luka srebrenjaka

luk srebrnjak et4 poljoprivredna apoteka Ras

luk-srebrnjak-et4

Sadnja arpadžika obavlja u jesen i proleće. Mladi luk se proizvodi iz rasada i iz arpadžika. Arpadžik srebrnjaka se proizvodi u redovnoj proizvodnji kao i ostali crni lukovi, dok se sadnja arpadžika obavlja u jesen, od početka septembra dokraja oktobra, te se na ovaj način proizvodi u dvogodišnjem ciklusu. Sadi se u četvororedne-šestoredne trake na rastojanju 20 santimetara između redova i 40 santimetara između traka. Rastojanje u redu može da bude 3-10 centimetara.

Još jedan način proizvodnje mladog luka je u zaštićenom prostoru, tj. u plastenicima, plastičnim tunelima, toplim lejama, ali samo u periodu kada se ne koriste za proizvodnju drugih useva. Osim proizvodnje iz arpadžika u zaštićenom prostoru se može proizvesti i iz rasada. Setva se obavlja polovinom septembra, a rasađivanje krajem oktobra na rastojanju 18-20×5 centimetara u trake ili redove, u zavisnosti od vrste, tj. veličine objekta.

Osnovna obrada obavlja se čim se ubere predhodni usev uz unošenje polovine planiranih mineralnih đubriva, dok se druga polovina unosi prihranjivanjem. Za ovu proizvodnju potrebno je 80-100 kilograma azota, 80-120 kilograma fosfora i 100-120 kilograma kalijuma za celu sezonu. Rasađivanje se na manjim površinama obavlja ručno, a na većim mašinski. Biljke se rasađuju u trake, s tim što je u redu rastojanje četiri-pet centimetara, a kasnije se proređuju sve do sklopa koji je potreban za pravilan rast lukovice. Nakon rasađivanja se obavlja zalivanje. U ovoj proizvodnji zalivanje je potrebno obavljati u proleće ako nema dovoljno vlage, uz prihranjivanje useva jednom ili u dva navrata.

Od 15. avgusta do 10. septembra se obavlja direktna setva luka. U ovoj proizvodnji zalivanje je obavezno jer je setva kada su visoke temperature i u zemljištu nema dovoljno vlage. Setva se obavlja u dobro pripremljeno zemljište sa setvenom normom četiri-pet kilograma semena po hektaru, mašinski u trake i redove na rastojanju 50×3 santimetra.

Usev se posle setve zaliva i zemljište održava vlažnim sve dok biljke ne razviju dva-tri lista. Tada se prestaje sa zalivanjem da bi se biljke do zime dovoljno razvile, tj. do faze četiri-pet listova kada veoma dobro prezimljavaju. Dalje mere nege su kao pri redovnoj proizvodnji direktnom setvom, a sastoje se od zaštite useva od korova, bolesti, štetočina i zalivanja u drugom delu vegetacije, ako je to neophodno.

Sorte luka i zastita

Holandski žuti je sorta luka pljosnatih glavica žuto smeđih ovojnih listova. Lukovice su pogačaste, krupne, čvrste i umereno ljute. Namenjen je za svežu potrošnju kao i za industrijsku preradu. Gaji se, uglavnom preko arpadžika. Srednje rana sorta dužine vegetacionog perioda oko 120 dana. Težina glavice je 50-60g.

Srebrenjak je sorta koja se najviše uzgaja za ranu proizvodnju. Prepoznatljiva je po belim glavicama i najviše se upotrebljava za upotrebu salata.  Glavice su prosečne težine 80-90 grama koje nisu pogodne za duže skladištenje. Najčešće se gaji preko rasada a može i putem arpadžika. Jesenjom sadnjom, preko rasada, dužina vegetacije iznosi 240 dana.

Ptujski crveni

Srednje kasna sorta, luk je pljosnat s crveno-smeđim ovojnim ljuskama i crvenkastim mesnatim slojevima. Ljutog ukusa i odlično se skladišti. Možemo ga uzgajati iz semena i iz lukovice koja često nije crvenkasta; tek kasnije meso dobije crvenu boju.
Norma setve: Za proizvodnju lukovice 3kg/ha direktnom setvom. Za proizvodnju arpadžika 8g/m2 (2 cm x 10 cm). Presađuje se na razmaku (5 cm x 25 cm) u jesen. Zalivanje obavezno. Opšte karakteristike: Koristi se kao svež (mladi luk) za salate, lukovica kao dodatak jelima. Sadrži puno vitamina C, minerala i eteričnih ulja.

 

Zaštita od štetočina

Za zaštitu luka protiv zemljišnih štetočina  (grčice, skočibube, sovice) najbolji način je primena insekticida zajedno sa setvom (Foksim, Galition i dr.). Ne bi trebalo izostaviti primenu zemljišnih insekticida jer u velikoj meri mogu da smanje napade lukove muve, lukove buve i tripsa čije larve prezimljavaju u  zemljištu. U slučaju pojave ovih štetočina treba primeniti neke insekticide (Actara, Confidor, Mospilan).

Pre setve luka poželjno je luk potopiti u rastvor insekticida za zaštitu od insekata i zemljišnih štetočina,  uz obavezan dodatak mikrobiološkog đubriva (Slavol S) koje utiče na bolju klijavost, ukorenjavanje  i rast luka. Insekticid i djubrivo se rastvore u vodi u koje se potopi lukovice, ostave da stoje pola sata dok se ne stvori zastitni sloj. Pre setve obavezno luk prosušiti na promaji.

Preporuka:

Actara (8g) + 100 ml Slavola S + 10 litara vode i u taj rastvor potopiti lukovice pre setva

Afinex (5g) + 100 ml Slavola S + 10 litara vode i u taj rastvor potopiti lukovice pre setva

Confidor (5g) + 100 ml Slavola S + 10 litara vode i u taj rastvor potopiti lukovice pre setva

Zaštita od korova:

Crni luk je slabe kompetitivne moći tako da korovi mogu da smanje prinos i kvalitet crnog luka, a u ekstremnim slučajevima i da unište usev.

Preporuke:
• Nakon setve, a pre nicanja se može primeniti herbicid na bazi pendimetalina (Stomp 330-E; Zanat 330-E) u dozi 50 ml na 10 l vode. Vreme primene treba približiti momentu nicanja biljaka da bi imali što duži efekat zaštite. Nakon nicanja biljaka pa do faze dobro razvijenog prvog pravog lista ne treba tretirati herbicidima zbog fitotoksičnosti. Nakon toga širokolisne jednogodišnje korove tretirati preparatima na bazi oksifluorfena (Goal i dr.) u zavisnosti od vrsta korova.
U luku uzgajanom iz lukovica/arpadžika ili rasada: Goal se primenjuje u količini 15 ml na 10litara vode, primenom u podeljenoj aplikaciji u dva (dva puta -7,5 ml na 10 l vode) ili tri navrata (tri puta 5 ml na 10 litara vode) sa razmakom između svakog tretiranja 10-15 dana. Prvo tretiranje obaviti kada luk razvije barem dva prava lista tj. kada se arpadžik primi.Napomena za korišćenje GOAL u luku: Tretiranje treba obavljati bez dodavanja okvašivača i folijarnih đubriva. Preparate na bazi oksiflurofena (Goal) ne koristiti dva dana pre i posle navodnjavanja ili padavina da bi luk mogao da formira karakterističnu voštanu prevlaku na listovima koja ga štiti od fitotoksičnog dejstva ovog preparata. Ukoliko je voštana prevlaka slaba može doći do prolaznih fitotoksičnih efekata u vidu deformacije i diskoloriteta listova.

Za suzbijanje travnih korova kao odlično rešenje pokazao se herbicid-Fusilade forte (10-15ml na 10 litara vode.) i preporučuje se split tretman da se ne bi dopustilo korovima da oduzimaju hranu i vodu usevu luka

 

 

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *