U jesen, nakon završene berbe, počinje priprema za narednu vegetaciju. Radovi u voćnjaku podrazumevaju: sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke, uklanjanje starih, polomljenih grana. Sve ove biljne delove treba izneti iz voćnjaka ispaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija patogena.
Poželjno je da se metalnom četkom ili posebnim strugačima, sa debla i ramenih grana ostruže kora. Zajedno sa starom korom skidaju se mahovina, lišajevi kao i gnezda gusenica koje su na stablu našle zimsko sklonište.
Jesenje prskanje voćaka i vinograda je obavezna mera zaštite. „Plavim prskanjem“ se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač šljive, monilioze koštičavih voćki (kajsije, breskve, šljive,trešnje i višnje), bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova kajsije i drugih koštičavihvoćki, kovrdžavost lišća breskve, eskorioze vinove loze. Prouzrokovači (patogeni) navedenih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak ranama, trulim organima i drugim skrivenim mestima. Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja. Zbog toga je neophodno „plavo prskanje“obaviti blagovremeno kako bi se infekcioni potencijal u proleće smanjio na najmanju meru. Najbolje vreme za tretiranje je novembar mesec. Ukoliko se na stablu nalazi dosta lišća, kao što je slučaj sa ovom godinom gde se vegetacija produžila, obavezno treba takve voćke protresti kako bi se ona oslobodila bar 2/3 lišća,pa tek onda obaviti prskanje.Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra (da ne dodje do zanošenja preparata), kada je temperature iznad 10°C.
Sva sredstva za plavo prskanje pripadaju tzv. grupi bakarnih jedinjenja. To su: Bordovska čorba (bilo industrijska ili sopstvena priprema) koja se koristi u koncentraciji 1.5-2%, Bakarni oksihlorid 50 u koncentraciji 0.75%, Everest u koncetraciji 0.4-0.6%, Funguran u koncentraciji 0.1-0.4%.