Ratarstvo, Zaštita bilja

Plamenjača krompira  (Phytophtora infestans)

1 vesti 3 a1 poljoprivredna apoteka Ras

 

Plamenjača u proizvodnji krompira predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti koje umanjuju proizvodnju. Kod nas se redovno javlja i neophodno je na vreme odreagovati da ne bi nanaela ogromne štete i umanjila proizvodnju.  Štete od plamenjače utiču i na formiranje tržišne cene koja u godinama kada se pojavi cena krompira uvek raste.

Bolest se javlja na listu, stablu i krtolama a prvi simptomi se javljaju u vidu vodenastih pega na listu. Kada je vreme vlažno pege se brzo šire, zahvataju ceo list koji se suši i propada. Takođe gljiva zaražava i sve ostale delove biljaka koji se takođe suše i propadaju.

Na zaraženim krtolama nastaju pege a na preseku krotla zaraženo tkivo je vodenasto i krtole propadaju. Zaražene krtole u skladištima napadaju i drugi saprofitski mikroorganizmi koji prouzrokuju truleži neprijatnog mirisa.

Plamenjača krompira se suzbija kombinacijom agrotehničkih i hemijskih  mera. Obevezno je za setvu koristiti zdrav sadni material (nezaražene krtole), poštovati plodored i tokom proizvodnje pravilno zagrtati krompir da bi se sprečila infekcija. Pre vađenja krompira obavezno je ukloniti nadzemnu masu (cimu), tj. primeniti desikaciju da bi se sprečilo da inokulum sa lista dospe na nezaražene krtole. U tehnologiji proizvodnje preporuka je primeniti: raniju sadnju;
naklijavanje sadnog materijala,  korišćenje ranijih sorti, uzgoj krompira na većem rastojanju vrsta; izbegavanje đubrenja visokom dozom azota; izbegavanje uzgoja krompira u hladu ili od vetra zaštićenim mestima; navodnjavanje u delu dana koji ne omogućava duže zadržavanje vode na listu.

Pored preventivnih mera ako se bolest u proizvodnji javi neophodna je primena fungicida (Antracol, Ridomil Gold, Quadris, Equation, Everest, Orvego, Mankosav 80WG).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *