Pepelnica je najčešća bolest žitarica i rasprostranjena je u svim područjima naše zemlje. Najjače se razvije na pšenici i ječmu. Kod zobi i raži napad je slabiji.
U početku razvoja pepelnice zaraza je slabo uočljiva. Prvi znakovi zaraze uočavaju se na bazalnom delu rukavca odnosno klasu. Na mestu zaraze se razvija prvo beličasti, a zatimsivkasta micelija koja vremenom može prekriti veći deo lista, lisnih rukavaca, stable, klasu. Kada se razviju spore prevlaka dobija brašnav izgled.
Suzbijanje: gajenje otpornih sorti, ali je rezistentnost pšenice prema pepelnici kratkotrajnija nego prema rđama. Na većim gazdinstvima treba gajiti nekoliko sorti pšenice. Izbegavati ranu i gustu setvu kao i visoke količine azota. Preporučljivo je i dezinfikovati seme fungicidima.
Od fungicida koji se koriste za suzbijanje ove bolesti preporučuje se: Acanto plus (a.m. pikoksistrobin + ciprokonazol) 0,6 l/ha, Amistar extra (a.m. azoksistrobin + ciprokonazol) 0,75 l/ha, Duett ultra (a.m.epoksikonazol+tiofanatmetil) 0,4-0,6 l/ha, Falcon EC 40 (a.m.tebukonazol+triadimenol+spiroksamin) 0,6 l/ha, Prosaro250EC (a.m.tebukonazol+propikonazol) 0,75-1 l/ha, Sphere (a.m.trifloksistrobin+ciprokonazol) 0,5 l/ha, Zamir 400EW(a.m.prohloraz+tebukonazol) 0,75-1 l/ha, Orius 0,5l/ha..