Zaštita bilja

Quadrospidiotus perniciosus -kalifornijska štitasta vaš

IMG 0770 jpg 1 poljoprivredna apoteka Ras

IMG 0770 jpg poljoprivredna apoteka Ras

Ovo je jedna od najznačajnijih štetočina jabuke i kruške ali se može da se javi i na trešnji, šljivi, breskvi. Otkrivena je u voćnjacima jabuka na sortama Zlatni delišes, Ajdared.

Tokom zimskih meseci treba pažljivo pregledati voćnjake i na obolelim stablima mogu se uočiti štitići ove štetočine. Na deblu, granama i plodovima se javljaju okruglasti štitovi, sa koncentričnim krugovima. Na mestima gde se štetočina pričvrsti za plod javlja se crveni oreol. Na mladim sadnicama se štitovi obično javljaju neposredno iznad mesta kalemljenja, a na starijim na vrhovima grana.

Oštećenja koja one prave se manifestuju u vidu sušenja rodnih grana dok pri jačem napadu može doći do propadanja celog stabla.  Larve se kreću po stablu, plodovima i grančicama i jedini momenat za njihovo suzbijanje je u početnim fazama razvoja.  Godišnje imaju jednu do dve, ređe više generacija godišnje. Osim što sisanjem sokova mogu da dovedu do propadanja cele biljke, one luče mednu rosu koja je idealna podloga za razvoj gljiva čađavica.

Praćenje pojave  se vrši vizuelnim pregledom i lepljivim pojasevima. Hemijsko suzbijanje se obavlja u obliku zimskog prskanja ili primenom insekticida u vreme pojave larvi prvog stadijuma za vreme vegetacije. Kada se pregledom u voćnjaku utvrdi njihovo prisustvo, preporučuje se njihovo suzbijanje. Insekticidi koji se mogu koristiti su Lannate, Diazol ili Kohinor uz dodatak mineralnog ulja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *