Ratarstvo, Zaštita bilja

Značaj primene zemljisnih herbicida

Apera spica venti BBCH 13 poljoprivredna apoteka Ras

Apera-spica-venti-BBCH-13

Korovske biljke su ozbiljna konkurencija gajenim biljkama u ishrani, potrošnji vode kao i ugrožavanju životnog prostora. Pored ovih osnovnih negativnosti prisustvo korova otežava obradu i negu gajenog useva. Kvalitetna osnovna obrada zemljišta, dobra predsetvena priprema, poštovanje plodoreda, poznavanje korovske flore na parceli, pravilan izbor herbicida za datu parcelu i ispravna mehanizacija za aplikaciju herbicida predstavlja preduslov za uspešno suzbijanje korova.

Suzbijanje korova može biti pre setve, posle setve a pre nicanja-primenom zemljišnih herbicida  i posle nicanja gajene kulture-primenom folijarnih herbicida.

U početnim fazama razvoja gajene kulture su najosetljivije na prisustvo korova pa je neophodno zaštititi ih upravo u to vreme. U godinama kada je proleće sa dosta vlage, česte padavine, padavine u manjim vremenskim razmacima, tretiranje korova posle setve, a pre nicanja gajenog useva kao i korova ima višestruku opravdanost.

Količina semena korovskih biljaka na parceli, meteorološke prilike, količina padavina, raspoloživost mehanizacije, veličina parcele – samo su jedan od niza faktora koji utiču na izbor i vreme suzbijanja korova i primenu zemljisnih herbicida.

Za razliku od herbicida za primenu posle nicanja useva, zemljišni herbicidi su cenovno su višestruko povoljniji (jeftiniji su) i obezbeđuju zaštitu gajenog useva u početnim najosetljivijim fazama rasta.Visoko su efikasni pa pravilan izbor herbicida daje odlične rezultate koji mogu suzbiti kako širokolisni tako i veliki broj uskolisnih korova (osim rizomskih).

Negativne strane zaštite od korova u vreme posle setve pre nicanja mogu biti pojava fitotoksičnosti  kada padnu preobine kiše u jednom danu. Kombinacijom  dva ili više herbicida doze primene se obavezno moraju smanjiti.  Ne sme se tretirati sa punim (maksimalnim) dozama primene, jer u tim uslovima gotovo uvek dolazi do fitotoksičnosti bez obzira na količinu padavina.

Od korova koji preovladjuju na parceli i tipa zemljišta, zavisi koliko ćemo smanjiti dozu primene herbicida (na peskovitim, lakšim zemljištima uvek koristiti najmanju dozu preporučene primene). Efekat potpunog delovanja herbicida može izostati ako u periodu od 10-15 dana uopšte ne bude padavina, neki herbicidi imaju efikasnost i posle isteka ovog perioda. Zemljišni herbicidi se ne preporučuju u ekstremno suvim uslovima.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *