Ostalo, Zaštita bilja

ZIMSKO PRSKANJE VOĆA

13890097570834 vocnjak zima poljoprivredna apoteka Ras

13890097570834_vocnjak-zima

U cilju što kvalitetnijih i većih prinosa voća, ozbiljni proizvođači znaju da je zimsko tretiranje voća obavezna mera zaštite koja ne sme da se izostavi. Zimskim prskanjem smanjuje se potencijal štetnih biološih agenasa u narednoj vegetaciji a to može da bude od presudnog značaja kada se posmatra uspeh u suzbijanju tokom vegetacije.

Na osnovu rezultata pregleda voćaka  utvrdjuje se neophodnost izvodjenja zimskog tretiranja. U naborima kore ili ispod ispucale kore voćaka, na granama, grančicama zimu provodi veliki broj štetnih insektskih vrsta. Pre hemijskog tretiranja pozeljno je obaviti pregled voćaka koji se  izvodi u vremenu mirovanja vegetacije od novembra pa do marta. Pregledaju se jednogodišnje, dvogodišnje, a vrlo često i trogodišnje grančice i rodni kolači. Da bi se lakše progozirao intezitet pojave štetočina, radi lakšeg pregleda grančice se skraćuju na dužinu 2-6 cm.

Zimskim pregledom utvrđuje se prisustvo i brojnost jaja lisnih vaši, gubara, kukavičje suze i mrazovaca, larve štitaste vaši, krvave vaši, glogovca, smotavaca, krušine buve i dr. štetočina.

Najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama se postizu kada se zimsko tretiranje izvodi u drugoj polovini februara ili početkom marta- pred samo kretanje vegetacije. Koštičavo voće, malinu i kupinu treba tretirati nešto ranije, jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom.

Zimsko tretiranje se obavlja kada su stabla voćaka suva i spoljašnja temperature iznad 5 – 7 0C, da bi se izbeglo izmrzavanje. Raditi po tihom vremenu bez vetra. Potrebno je da se voćke dobro okupaju i da se istretira celo stablo.

Prilikom tretiranja obavezno koristiti zaštitnu opremu zbog velike otrovnosti ovih preparata. Od pesticida  za zimsko prskanje mogu se koristiti mineralna ulja: Galmin, Crveno ulje, Plavo ulje, Bakarno ulje, Bakarni  oksihlorid, Funguran OH, Agrociram, Blue Bordo, Cuprablau, Bordovska čorba.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *