Stočarstvo

Švajcarski simentalac

unnamed file 1 poljoprivredna apoteka Ras

преузимање

Jedna od nazastupljenijih rasa goveda koje se gaje na području Srbije je simentalska. Simentalsko govece je nastalo u Švajcarskoj u pokrajinama Simental i Sinenland. To je govece dvojnih sposobnosti meso-mleko. Uzgojni cilj za Simentalsku rasu goveda je visoka mlecnost ( 5000 kg mleka sa 4% masi u prvoj laktaciji) i povoljne osobine za proizvodnju mesa. Snažna građa, dobro zdravlje, dugovečnost, brz porast, dobra plodnost i veliki adaptacioni potencijal čine ovu rasu pogodnom za gajenje u svim uslovima držanja, u štali i na paši.
Što  se  tiče  boje –  radi  se o  šarenim govedima s nijansama šara od tamno crvene do svetlo žute boje na beloj podlozi. Šare mogu biti  male  pa do  situacije  kada  je  životinja  potpuno prekrivena.  Glava je  bela  sa  širokom  gubicom, pri  čemu  je  česta  pojava  pigmenta  oko  očiju. Goveda simentalske rase u Švajcarskoj uglavnom se gaje na većim nadmorskim visinama uz maksimalno korišćenje pašnjaka.

Ova rasa ima odličnu osnovu za intenzivan i poluintezivan tov junadi, povoljan randman i kvalitetno svetloružicasto meso. Zbog promena u ishrani stanovništva u pravcu ogranicavanja kaloricne vrednosti, to se odrazilo i na povecanu potražnju  govedeg mesa.

 Značajan deo mleka se koristi za proizvodnju sireva, zbog čega se insistira na kvalitetu mleka – sadržaju proteina, masti i tipu kapa kazeina. Simentalska rasa je kombinovanih proizvodnih karakteristika što potvrđuju i izvanredne tovne karakteristike.
U Švajcarskoj zbog povećanih potreba prerađivačke industrije za proizvodnjom mleka, simentalska rasa je ukrštana sa mlečnim rasama (crveni holštajn), kako bi se poboljšale osobine mlečnosti i muznosti.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *