Ratarstvo, Zaštita bilja

Skladištenje žitarica

skladiste poljoprivredna apoteka Ras

skladiste

Skladištenje i čuvanje poljoprivrednih proizvoda nakon ubiranja plodova sa proizvodnih parcela nije jednostavan i lak posao. Pre skladištenja žitarica može se provesti zaštita praznih skladišta i zrna od štetnih insekata, nekoliko vrsta grinja, glodara i ptica. Najznačajniji od svih su insekti. Insekti u skladištima pored uništavanja žitarica, prave štete i na taj način što svojim uginulim telima, izmetom i raznim toksičnim materijama zagađuju žitarice i stvaraju neprijatan miris.

Takođe, skaldišni postor treba pripremiti i očistiti pre unošenja žitarica. Skladišni prostor treba da je hladan, suv i da se lako provetrava i detaljno ga očistiti od paučine i prašine. Obavezno, prostor dezinsekovati dve do tri nedelje pre unošenja novog proizvoda.

Tokom čuvanja uskladištenih poljoprivrednih proizvoda značajna mera je stalna kontrola pojave insekata, kontrola porasta temperature i vlage. Uskladištene žitarice trebalo bi čuvati na temperaturi ispod 20oC, a zrno bi trebalo da sadrži najviše 13% vlage.

Od insekticida za tretiranje žita i a tako skladišta mogu se koristiti:

  1. Actellic 50 EC  (praznih skladištau količini 0,75-1,5 ml/m2, uz dodatak 25-150 ml/m2 vode,  praznih vreća, u količini 0,5 ml/m2, uz dodatak 50 ml/m2 vode, zrna pšenice i kukuruza u silosima i podnim skladištima u količini od 8 ml/t, uz dodatak 0,5-1 l vode, uz uslov da sloj pšenice i kukuruza u podnim skladištima nije deblji od 0,5-1 m. Karenca 3 dana.
  2. K-Obiol EC 25 za izravno tretiranje zrna svih žitarica 10 ml u 100 ml vode za 1 t zrna (trajnost zaštite 6 meseci) ili 20 ml u 100 ml vode za 1 t zrna (trajnost zaštite 12 meseci).

Skladištnje žitarica zahteva posebnu pažnju i ako tom poslu pristupimo kvalitetno i na vreme nećemo imati problem da sačuvamo plodove tokom perioda čuvanja.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *