Govedarstvo, Stočarstvo

Nega papaka kod ovaca

DSC00983 poljoprivredna apoteka Ras

DSC00983

Kod životinja noge i papci, kopita ili šape, jedan su od najvažnijih delova tela. S obzirom na specifičnu funkciju i ulogu u celom organizmu, ovi se delovi tela s punim pravom nazivaju važnim organima. Problem sa papcima je često prisautan u skoro svim objektima i sva bolesna stanja u organizmu, a pogotovo metabolički poremećaji, direktno odražavaju na bolesna stanja papaka. Bez obzira na način držanja, najopasniji su štetni uticaji kojima je životinja izložena ( neposredni kontakt sa stajnjakom, osokom u prostirci i stalno prisustvo mikroorganizama u njoj), koji neminovno dovode do nagrizanja orožalog spoljneg dela papka, a kasnije i prodora u unutrašnji deo koriuma papka.

Redovan pregled papaka,  treba da bude uobičajena praksa na svakom gazdinstvu, da bi se ustanovila pojava oboljenja ili preteran rast. Ovce koje pasu na kamenitim, suvim podlogama verovatno neće zahtevati onaj obim nege stopala koji je potreban ovcama na mekšim podlogama, bez kamenja i sa više vlage.

Pri orezivanju papaka poželjno je kombinovati orezivanje sa strižom papaka i tretiranje protiv glista.

Prvi postupak pri odgovarajućoj nezi papaka je da redovno pregledate stado da biste ustanovili kakav je rast papaka. Drugi znaci koji mogu ukazivati na to da je potrebno orezati papke je”čudno” kretanje grla, pa čak i činjenica da pojedina grla osećaju bol pri kretanju.

Nakon što ustanovite da je potrebno orezati papke, potrebno je da posedujete odgovarajući alat,  nož za papke i par klešta za sečenje žice sa zatupastim vrhovima, ali takode možete upotrebiti i makaze za papke. Nakon što nabavite odgovarajući alat – krenite na posao. Čvrsto uhvatite nogu životinje. Podignite papak i prvo ga pažljivo pregledajte i između njegovih zidova očistite blato, balegu, znake truljenja, kamenčiće. U tom trenutku takođe pogledajte kako papak izgleda kada se radi o njegovoj boji i mirisu. Miris truleži obično ukazuje na trulež papaka, pa u tom slučaju ga treba tretirati na odgovarajući način.

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *