Govedarstvo, Stočarstvo

MASTITIS KOD KRAVA-PROBLEM!

mastitis poljoprivredna apoteka Ras

mastitis

Mastitis je infektivno oboljenje vimena koje nanosi velike štete u proizvodnji mleka i javlja kod krava muzara u periodu laktacije, pa mleko od takvih krava najcešce nije za uptrebu.

Uzrok pojave ove bolesti su prisustvo odredenih bakterija u vimenu krava koje najcešce preko otvora na sisi, povreda na vimenu i sisama ulaze u unutrašnjost vimena. Ove bakterije se nalaze uvek u okolini gde krave borave (staje).
Procenjuje se da oko 50 % mlečnih krava ima u proseku u dve četvrti patogene bakterije, a jedan do 3 % krava pokazuje kliničke znakove mastitisa. Uzročnike mastitisa čini 20 i više vrsta različitih bakterija, uglavnom iz skupine streptokoka i stafilokoka.

Izazivaci mastitisa su sledece bakterije:
-bakterije vimena (one su prisutne na vime ili u unutrašnjost, tu se razmnožavaju a to su: Staphilococcus aurens, Staphilococcus disgalactiae i Staphilococcus agalactiae).
-bakterija iz neposredne okoline (nalaze se u prostirci, balegi i tu se razmnižavaju aradi se o sledecim bakerijama Streptococcus uberis, Escherichia colli, Pseudomones aeruginsa i Klebsiella pneumoniae).
-uslovno patogene bakterije prouzrokuju infekciju samo u specificnim uslovima kao što je pad imuniteta a to su sledece vrste: Staphylococcus, Coagulatic, Negative.
-nespecificne bakterije mastitisa (primarno uzrokuju druge infekcije, a to su Leptospira hardyo koja prouzrokuje mlecnu groznicu).

Putevi širenja mastitisa mogu biti razliciti anajcešci su:muža sa necistim rukama i opremom za mužu, muža zdrave krave nakon muže obolele, povreda vimena i sisa pri muži, ukoliko ne izvršimo mužu do kraja, korišcenje iste krpe za brisanje vimena kod svih krava itd.

Simptomi pojave mastitisa

Kod obolelih grla prisutna je tromost, gubitak apetita, edem vimena-uvecano celo vime ili delovi, tvrdo i na dodir toplo vime, pojava najcešce crvenila, mleko je promenjene boje(tamnije), gustine, cesto se javlja u mleku gnoj i krv. Mnogo je opasniji subklinicki oblik mastitisa gde simptomi nisu jasno izraženi, jedino se može utvrditi laboratoriskim putam prisustvo somatskih celija (mastitis test). Edem (otok) vimena javlja se nekoliko nedelja ili dana pre telenja ili u toku telenja. Uzrok edema je prekomerno nakupljanje tkivne tečnosti u vimenu. Vime postaje tvrdo, krava se oseća neprijatno, sise se skraćuju, pa nastaju problemi sa mužom. Posebno je teško da se obavi potpuna muža U većini slučajeva edem se povuče za 2 do 4 dana, a potpuno nestane za 2 do 3 nedelje posle telenja. Otok vimena sprečava se držanjem krava na paši ili držanjem u ispustu (2 sata dnevno šetnje), zatim izbalansiranim obrokom, i preko njega pravilnim odnosom minerala i elektrolita u krvi.

Grla  kod kojih se često javlja mastitis treba odmah škartirati. Kravama treba obezbediti kvalitetnu ishranu i dobro izbalansirati obroke sa  makro i mikro elementima. Ne dozvoliti povrede sisa kao i vimena kod krava, kao i dezinfekcija sisa pre i posle muže. Za svaku kravu koristiti posebnu krpu za brisanje vimena a takodje odvojiti i posebno muzti obolela grla.

U stajama gde se drže krave treba obezbediti adekvatno provetravanje, cista i suva ležišta sa suvom prostirkom
a oprema za mužu mora biti ispravna, da normalno funkcioniše.

Lecenje

Ukoliko napred navedene uslove nismo ispunili ili iz nekog drugog razloga dode do pojave bolesti obavezno treba konsultovati strucno lice (veterinara) i postupati dalje po njegovim insrukcijama. Treba odmah reagovati i pristupiti lecenju, primenom antibiotikaje jer u tom slucaju i uspeh veci.

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *