Stočarstvo, Živinarstvo

Tov brojlera

chicken and egg poljoprivredna apoteka Ras

chicken-and-egg

Pileće meso spada u vrlo omiljene namirnice i odlikuje se visokom biološkom vrednošću, lakom svarljivošću, dobrim ukusom i sočnošću.  Gajenje, odnosno tov pilića podrazumeva način držanja, hranjenja, napajanja i zaštite zdravlja pilića sa ciljem dobijanja što težeg pileta uz što manji utrošak hrane i gubitak usled bolesti. Kako bi brojlerska proizvodnja bila što ekonomičnija, neophodno je dobro poznavanje brojnih normative.

Svaki objekat ili prostorija za tov pilića mora da zadovolji osnovne uslove za uspešnu proizvodnju, a to su: temperatura, prostirka, podni prostor, relativna vlažnost, provetravanje i osvetljavanje.

 

PRIPREMA OBJEKTA I OPREME

Pranje i dezinfekciju objekta treba izvršiti najmanje deset dana pre useljaja pilića kako bi se objekat dobro osušio. Objekat se nakon iseljaja pilića tretira insekticidom (komercijalni preparati ektanon, neocidol…) kako bi se unštili insekti pre nego što se sakriju u izolaciju ili pukotine. Nakon  iznošenje prostirke, pod i opremu u objektu dobro nakvasiti vodom i prikladnim deterdžentom za pranje. Nakvašen objekat ostaviti da stoji nekoliko sati. Pranje izvršiti sa pumpama visokog pritiska i to temeljno da bi se uklonile sve nečistoće.

PRIJEM PILIĆA

Transport pilića do farme treba da traje što kraće  i  to u vozilima opremljenim za transport pilića. Temeratura u vozilu prilikom transporta treba  da bude izmedu 24-25 ºC.

KAKO PREPOZNATI KVALITETNO PILE NA PRIJEMU?

Pile treba da je: dobro osušeno i da ima  dugo paperje; jasne, okrugle i aktivne oci; izgled aktivan i vitalan; noge svetle i voštane na dodir; da nemaju crvenih zglobova; bez vidljivih deformacija; težina pilića na prijemu trebala bi biti oko 40 grama.

PROSTIRKA

Prostirka  je veoma značajna u podnom sistemu držanja pilića. Pravilo je da se ona menja za svaki turnus pilića i da se prostire u sloju debljine 3-5cm leti i 5-6cm zimi. Najbolje je za prostirku koristiti šušku mekog drveta, seckanu pšeničnu ili ražanu slamu, seckanu kukuruzovinu, kao i drugi materijal koji dobro upija vlagu. Prostirka mora biti suva i zdrava. Vlažna i ulepljena prostirka niže je temperature i pilići je izbegavaju. Na ovakvim mestima javljaju se pilići sa golim grudima, grudnim plikovima i prolivom. Do vlaženja prostirke može dovesti: prevelika naseljenost, niska temperatura, visoka relativna vlažnost vazduha, veliki rastur vode, loše provetravanje itd. 

PREPORUČENE  TEMPERETURE  U TOVU BROJLERA

Ako su ravnomerno raspoređeni po zagrevanoj površini i normalno se ponašaju, znači da im temperatura odgovara. Ako se gomilaju ispod grejnog tela i pište, tada im je hladno. Ako beže od grejnog tela, šire krila i dahću, pretoplo im je. Ako se sklanjaju sa nekog dela zagrevane površine smeta im promaja.

STAROST DANA                            TEMPERATURA

 • PRVA NEDELJA                                           30-32ºC
 • DRUGA NEDELJA                                        28-30°C
 • TREĆA NEDELJA                                           26-28   °C
 •  ČETVRTA NEDELJA i DO KRAJA TOVA        24°

ZNAČAJ  PRAVILNOG PROGRAMA OSVETLJENJA

Program osvetljenja u tovu brojler predvida:

 • prvog dana bez gašenja svetla,
 • od 2 do 7 dana po jedan sat mraka,
 • od 7 do 21 dana  starosti 6 sati mraka,
 • od 21 dana do kraja tova povećava se svetlo  do 23 sata dnevno.

Priprema objekta za novi turnus – po iseljavanju pilića, objekat se izđubrava, oprema za hranjenje i napajanje se prazni i pere, zatim se pere i objekat i posle dezinfekcije se priprema za novi turnus tova pilića. Objekat se gasira parama formaldehida na sledeći način:

Objekat se ugreje na 22-26ºC, uz relativnu vlažnost vazduha od najmanje 75%. Na nekoliko mesta u objektu se postave velika metalna burad u koja se sipa 40% – formalin, voda i kalijumpermanganat. Na 1m³ zapremine objekta potrebno je 30ml formalina razređenog sa 15gr kalijumpermanganata. Objekat se zaključava i obavezno označava da je gasiranje u toku radi izbegavanja nesrećnih slučajeva. Posle 24h objekat se otvara i provetrava. Objekat i oprema se može dezinfikovati i prskanjem razblaženim formalinom (1 litar 40% formalina i 9l vode). Navedena količina je dovoljna za 50m² površine poda.

Pilići se moraju hraniti smešama koje sadrže sve potrebne sastojke (energija, belaičevine, aminokiseline, masne kiseline, vitamine, mineralne materije, mikroelemente i dr.), da bi brzo rasli i dobro iskorišćavali hranu.

U poljoprivrednim apotekama Ras, po najpovoljnijim cenama možete da kupite gotove i dopunske smeše, kao i vitamnisko mineralne dodatke za kompletan tov brojlera..

Iz našeg asortimana izdvajamo:

 

Farm Commerc

 • POTPUNA SMEŠA ZA TOV PILIĆA    22%  Ž-1  
 • POTPUNA SMEŠA ZA PILEĆE U TOVU  19%   Ž-2  
 • POTPUNA SMEŠA ZA TOV PILIĆA 17%  Ž-III

Hrana Produkt

 • ŽB – 22%- jedinica za piliće do 20 dana starosti
 • ŽB – 19%- dvojka za piliće do 20 dana starosti
 • ŽB – 17%- trojka za piliće do 20 dana starosti 

Veterinarski Zavod Subotica

 • PILIĆI 1 – STARTER 22% proteina
 • PILIĆI 2 – GROVER 19% proteina
 • PILIĆI 3 – FINIŠER17% proteina

GEBI stočna hrana

 • Energovit I – Potpuna smeša za početni tov pilića do 21 dana sa kokcidiostatikom
 • Energovit II – Potpuna smeša za početni tov pilića od 21 do 35 dana sa kokcidiostatikom
 • Energovit III– Potpuna smeša za početni tov pilića od 35  dana do kraja tova bez kokcidiostatikom

100% Stočna Hrana

 • TOV PILIĆA  I 22% 
 • TOV PILIĆA II 19%  
 • TOV PILIĆA III 17%  

Sve gore navedene gotove smeše predstavljaju  visokokvalitetnu hrana za tov pilića brojlera, koja omogućuje ishranu tovnih pilića od početka do kraja tova sa izuzetnim rezultatima konverzije hrane kao i sa kratkim ciklusom tova. Najčešći je „brojler” tov u kome pilad za 42 dana postižu telesnu masu od 2,0 do 2,2 kg uz konverziju hrane od 1,8 do 2,0 kg/kg prirasta

Sastav gotovih  smeša omogućuje da za izuzetno kratko vreme dobijete zdrave i mesnate piliće. Gotove smeše sadrže lako svarljive proteine; visok nivo metaboličke energije; visok nivo aminokiselina; optimalne količine vitamina i minerala iz vlastite proizvodnje, vitaminsko mineralnih predsmeša; kokcidiostatik, kao preventiva od krvavog proliva ili bez kokcidiostatika, ukoliko se koristi do kraja tova. Smeše se proizvode u brašnastom, peletiranom obliku i kao drobljeni pelet.

Treba napomenuti da sve koncetrate koji u sebi sadrže kokcidiostatike ne treba koristiti u ishrani pilića 7 dana pred klanje. Smeše treba čuvati na suvom i tamnom mestu a rok upotrebe je 2 meseca.

Pored gotivih smeša za tov pilića u našem asortimanu nudimo i super žuti, dopunsku smešu koja se meša sa žitaricama. Namenjena je domaćinstvima koja poseduju sopstvena energetska hraniva (kukuruz). Dopunska smeša je visokokoncentrovana smeša koja sadrži proteine visoke biološke vrednosti, makro i mikro elemente, vitamine i dozvoljene dodatke, tako da pomešana sa kukuruznom prekrupom daje optimalno izbalansiran obrok za brojlere.

Kada se na 40% Supera doda 60% žitarica (kukuruz) dobije se potpuna smeša za ishranu pilića.

Korišćenjem dupunske smeše, uz pridržavanje navedenih odnosa žitarica i smeše date u upustvu, obezbeđuje se maksimalni prirast uz optimalno iskorišćavanje hrane.

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *