Stočarstvo, Živinarstvo

Ishrana koka nosilja

koke nosilje jaje poljoprivredna apoteka Ras

ISHRANA KOKA NOSILJA

 koke-nosilje-jaje

Proizvodnja jaja je jedna od najintenzivnijih proizvodnji, jer nosilja u toku godine snese 10 puta više jajne mase nego što je njena telesna masa. Ishranom kokoši moraju se zadovoljiti njihove potrebe za energijom, proteinima, mineralima, vitaminima i još nekim neophodnim materijama, kako bi kokoši održale svoje telo, obezbedilo njegov porast i što je za proizvođača najvažnije nosile jaja.

 

Da bi organizam koke to podneo, potrebno je da se hrani smešom koja obezbeđuje sve hranljive materije u optimalnom nivou i odnosu. Vrstu smeše za nosilje ne treba često menjati. Vrlo je bitan kvalitet proteina, jer 80-85% unetih aminokiselina obrokom se koristi za proizvodnju jaja, te deficit bilo koje aminokiseline dovodi do pada nosivosti i usitnjavanja jaja.

U periodu nosivosti nosilje se hrane zdravim i kvalitetnim smešama koje omogućavaju prirast telesne mase i optimalnu nosivost. Posebno je važno da smeše sadrže preporučenu količinu proteina, da su propisne kalorične vrednosti i da imaju dovoljno kalcijuma za stvaranje ljuske jaja. Voda za napajanje je takođe važna za dobru nosivost. Ako se nosilje ne napajaju dovoljno, jaja postaju sitnija, a u slučaju nestanka vode vrlo brzo prestaje nošenje.

Potpuna smeša nosilje jaja za konzum namenjena je ishrani kokoši nosilja jaja za konzum svih provenijenci. Smeša je formulisana na bazi najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća, a sastavljene su od najkvalitetnijih domaćih i uvoznih sirovina. Korišćenjem potpunih smeša za koke nosilje obezbeđuje se maksimalna nosivost krupnih jaja, čvrste i glatke ljuske, kvalitetno prebojenog žumanceta i viskoznog belanceta i sve to uz optimalno iskorišćavanje hrane.

Pored potpunih smeša za nosilje, formulisana je dopunska smeša SUPER  za ishranu kokoši nosilja jaja za konzum svih provenijenci. Namenjena je domaćinstvima koja poseduju sopstvena energetska hraniva (kukuruz). Dopunska smeša je visoko koncentrovana smeša koja sadrži proteine visoke biološke vrednosti, makro i mikro elemente, vitamine i dozvoljene dodatke, tako da pomešana sa kukuruznom prekrupom daje optimalno izbalansiran obrok za kokoši nosilje (na 40 kg koncetrata treba dodati 60 kg žitarica)!

Uzgoj koka nosilja

 

Smeštaj nosilja – Potrebno je samo naglasiti da se nosiljama obezbedi optimalan obim provetravanja i propisan program osvetljavanja. Programom osvetljavanja se stimuliše nosivost, zato je potrebno da se u pripremnom periodu za nošenje (od 17. nedelje) postepeno povećava dužina osvetljavanja (svetlosnog dana – prirodno ili i veštačko osvetljavanje), dok se ne dostigne dužina svetlosnog dana od 14 časova, koja se održava do kraja eksploatacije.

U podnom sistemu držanja nosiljama je potrebno blagovremeno (već u 16. nedelji) obezbediti dovoljan broj gnezda, postavljenih tako da se jaja lako sakupljaju i da nosilje u njima rado nose (nosilje traže zatamnjena mesta kada hoće da snesu jaje). Računa se da je na 5 – 6 nosilja potrebno jedno gnezdo odgovarajuće veličine. Jaja se često sakupljaju da bi se što pre klasirala (specijalnim mašinama za klasiranje po masi) , upakovala (u uloške) i rashladila. U svaki uložak staje 30 jaja.

Nosilje se ocenjuju na osnovu količine i težine snešenih jaja, kao i na osnovu utroška hrane. Težina snešenih jaja zavisi od starosti koka nosilja, sistemu uzgoja, temperature i ishrane (hranjiva vrednost i kvalitet hrane). Količina utroška hrane nikad ne sme prekoračiti 2,5 kg za 1 kg snešenih jaja.

Tokom perioda nošenja ne treba skraćivati dan niti smanjivati intenzitet svetlosti, jer to uzrokuje trenutačno i znatno smanjenje proizvodnje jaja. Broj sati svetla koji se najčešće primenjuje iznosi od 14 do 16 sati. Ako pad proizvodnje jata usledi nakon vrhunca nosivosti, jedina moguća mera je neznatno produženje dana u objektu, pri čemu broj sati svetla ne smije prijeći 17 sati. Osim toga, produženje trajanja svetla mora uslediti postupno, jer velika i nagla promena može da uzrokuje prolapsus jajnika kod koka nosilja.

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *