Ostalo, Povrtarstvo, Ratarstvo, Zaštita bilja

Thrips tabaci-Duvanov trips

ThripsTabFull poljoprivredna apoteka Ras

ThripsTabFull

Sitni insekti vretenastog tela. Slamasto- žute boje i pokriveni tamnim dlačicama. Krila su uzana, na vrhu zašiljena i obrasla resama.

Imaju 4 larvena stupnja i 4-5 generacija godišnje. Prezimljava imago u biljnim ostacima i skrovitim mestima. Kada se imago aktivira, ako je infektivan, prenosi viruse. Ređe prezimljava larva i to plitko u zemljištu. Ženka polaže jaja sa naličja (legalicom probija epidermis) u parenhim lista. Jaja su beličasta, bubrežastog oblika i jedna polovina viri. Larve se koncentrišu oko lisnih nerava gde se nalaze prvi simptomi. Veći broj uboda dovodi do spajanja tih pega. Embrionalni razvoj traje 8 dana, stadijum larve 5-13. Imago živi oko mesec dana.

Štete nanosi imago i larva. Sisaju sokove duž nerava lista.

Duvanov trips je vektor virusa pegavosti duvana, virusa pegave uvelosti crvenog patlidžana i virusa mozaika suncokreta.

Osim duvana napada više od 100 biljnih vrsta. Štetu pričinjavaju odrasli insekti i njihove larve. Na duvanu prave štete najčešće duž glavnih nerava lista, gde na mestima uboda ostaju bele pege, koje se kasnije slivaju u bele pruge, uočljive sa obe strane lista. Na drugim biljkama pravi drugačija karakteristična oštećenja po kojima se poznaje.

Luk-lišće i stabljika dobijaju prvo srebrnkastu, a potom smeđu boju i suše se.

Kupus-pojava smeđih krvžica na listu.

Ukrasno bilje-sušenje cvetnih pupoljaka i cvetova.

Suzbijanje:

Osnovna preventivna mera je ne gajiti duvan blizu neke povrtarske i druge proizvodnje. Posle berbe potrebno je uništiti sve biljne ostatke sa zemljišta, kao i korov. Najbolje je stabljike pokositi, sakupiti i isterati insekticidom, a nakon toga zemlju duboko zaorati.

Gajenje duvana u plodoredu (4-5 godina); ječam kao predusev; povremeno menjanje mesta za proizvodnju duvanskog rasada; prostorna izolacija novog polja pod duvanom od starog duvaništa i od objekata povrtarske proizvodnje; ranije rasađivanje duva­na; kompletna mineralna ishrana; uništavanje korova na duvaništima i okolnim poljima; navodnjavanje duvana; uništavanje biljnih ostataka posle gajenja duvana; duboko oranje nakon proizvodnje duvana.

U našoj zemlji, protiv ove štetočine u lukovima su registrovani  sledeći preparati: Dimetoat-EC, Dimetogal, Fosfamid 40-EC, Perfekthion, Etiol tečni.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *