Ostalo, Zaštita bilja

Siva trulež maline (prouzrokovac-Botryotinia fuckeliana)

malina2 siva trulez poljoprivredna apoteka Ras

malina2 siva trulez

Malina je svakako jedna od naznačajnijih voćnih vrsta u Srbiji. Od ukupne proizvodnje maline u Srbiji 85 odsto se izvozi u zamrznutom stanju, 10 odsto kao sveža i pet odsto konzervisana. Zbog svega navedenog jasno je da se malini mora posvetiti maksimalna pažnja posebno u pogledu zaštite.

Jedna od bolesti koja neretko napada malinu jeste i siva trulež (Botryotinia fuckeliana). Najgore je to što se javlja tokom celog perioda gajenja, praktično od sadnje do skladištenja.

Najviše joj pogoduju vlažni i prohladni vremenski uslovi. Ako je kišni period tokom cvjetanja bio dug, gljiva prouzrokuje trulež plodova u polju posle berbe, ali se nikada ne javlja na zelenim i nedozrelim plodovima. Infekcija se ostvaruje u periodu cvjetanja preko tučkova. Ponekad može da prouzrokuje i sušenje cvjetova. Kod zaraženosti maline sivom plijesni karakteristična je skramna siva masa plijesni koja se formira na plodovima. Gljivice se brzo šire i od samo jednog zaraženog ploda može se zaraziti čitav rod.

Siva trulež (Botrytis cinerea ) može u zasadima maline i kupine da smanji prinos i do 80 %. Zato je potrebno otpočeti sa zaštitom od ovog patogena još u cvetanju, jer gljiva prodire u mlado tkivo u vreme cvetanja ili neposredno posle precvetavanja. Problem je što se simptomi zaraze uočavaju tek početkom zrenja, pa  je to razlog da se prati faza razvoja maline i kupine.

Hemijski tretman počinje za vreme cvetanje i završava se pred berbu, uz  poštovanje karence upotrebljenog fungicida. Od fungicida koriste se oni koji u sebi imaji aktivnu materiju boskalid ili iprodion, mešavine ciprodinila i fludioksonila ili  piraklostrobina i boskalida (Signum, Cantus, Dional, Switch). U zavisnosti od izbora preparata ponavljaju se za 7 do 10 dana.Takođe je dobro znati da se preparati  različitih mehanizama delovanja moraju  rotirati, jer ova vrsta parazitne gljive brzo stekne otpornost na često korišćene fungicide.

Što se tiče agrotehničkih mera koje se mogu primenjivati u cilju smanjenja infekcije, treba obezbijediti bolje provetravanje, osvetljenost u redu, rigoroznije orezivanje čime se obezbeđuje formiranje tanjih redova. Efikasno uništavanje korova kao i manje količine azotnih đubriva omogućuje slabiju pojavu bolesti.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *