Ostalo, Zaštita bilja

KROMPIROVA ZLATICA – LEPTINOTARSA DECEMLINEATA

zlata poljoprivredna apoteka Ras

zlata

Krompirova zlatica je kod nas najznačajnija štetočina krompira. Potiče iz Severne Amerike i u našoj zemlji se intiezivnije počela širiti posle drugog svetskog rata. Redovno je prisutna u svim lokalitetima u velikoj brojnosti. Štete na usevu mogu biti ogromne, ako se ne preduzimaju adekvatne mere zaštite.

Zlatica uglavnom oštećuje nadzemne delove biljke, list, a nekad se desi da u nedostatku zelene mase napadne i krtole krompira.

Zlatica prezimljava kao odrasli insekt u zemljištu na površinama gde je gajen krompir. Krajem aprila a nekad I tokom maja izlazi na površinu zemljišta I odmah počinje sa ishranom. Oko dve nedelje posle pojave prvih insekata počinje sa polaganjem jaja  na naličje lista u grupama. Svaka ženka može da snese od 300 do 2000 jaja.

Larve po piljenju u početku rupičasto izgrizaju lišće I mogu da dovedu do potpunog golobrsta.

leptinotarsa-decemlineata

Larve se presvlače 3 puta, a zatim odlaze u zemlju gde se učauravaju na dubini 2-20 cm i prelaze u lutku. Nakon nedelju, dve odrastao insekat izlazi na površinu gde se ponovo hrani pre nego što ode u zemlju na dubinu 20-25 cm na prezimljavanje.

Mere suzbijanja krompirove zlatice mogu biti: agrotehničke, biološke i hemijske. Od agrotehničkih najznačajnija je plodored. Moguće je i mehaničko uništavanje na manjim parcelama, a na većim usisavanje specijalnim priključnim mašinama.

Proizvodnja krompira je skoro nemoguća bez suzbijanja ove štetočine! Glavna preventiva od ove štetočine je prostorna izolacija. To jest novo polje krompira bi trebalo da bude što dalje od polja na kome ste gajili krompir predhodne godine.

Za hemijsko suzbijanje krompirove zlatice postoji širok izbor preparata. Insekticide treba koristititi kada se 30-50% larvi I generacije ispilelo. Od insekticida se preporučuju preparati: Actara, Voley, Mospilan, Calypso, Confidor, Afinex, Tonus, Abastate, Alverde i dr.

Kao posledica intenzivne primene hemijskih sredstava, istog mehanizma, zlatica je stvorila rezistentnost prema nekim insekticidima. Da bismo usporili proces sticanja rezistentnosti zlatice prema insekticidima potrebno je povremeno menjati insekticid bez obzira što je dobro delovao.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *