Ostalo, Stočarstvo, Svinjarstvo

OPASNOST OD TRIHINELOZE!

c9c trichinella cycle1 poljoprivredna apoteka Ras

c9c_trichinella_cycle1

Trihineloza je parazitarna bolest koja se javlja nakon jedenja nedovoljno kuhanog ili pečenog mesa, najčešće svinjetine, a koje sadrži ciste parazita pod imenom Trichinella spiralis.

Način širenja trihineloze

U  prirodi, trihineloza se  održava u okruženju koji čine divlje životinje i glodari, odnosno domaće životinje i glodari. Divlje životinje, naročito mesojedi i svežderi zaražavaju se međusobno jedući leševe drugih životinja, pa i leševe vlastite vrste. Ako se svinje drže i gaje u slobodnoj prirodi postoji opasnost da one naiđu na leš neke divlje životinje, da ga pojedu i zaraze se trihinelom. Ukoliko se u područjima u kojima postoje žarišta trihineloze vrši i nekontrolirano klanje svinja, a otpaci od klanja razbacuju, ona mogu postati stalan izvor trihineloze. Čovek se obično zarazi jedući nedovoljno kuvano ili pečeno, a najčešće nepropisno sušeno svinjsko meso.

Klinička slika

U prvoj nedelji nakon konzumacije zaraženog mesa mogu se razviti mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku i proliv. U drugoj i trećoj nedelji bolesti javljaju se povišena temperatura, bolovi u mišićima, oticanje lica, naročito oko očiju.

Lečenje

Za crevnu fazu primjenjuje se albendazol, dok se u mišićnoj fazi bolesti daju analgetici za ublažavanje mišićne boli i antipiretici za snižavanje temperature.
Prevencija

Postoje dve vrste preventivnih mera, one koje imaju za cilj sprečavanje zaražavanja životinja i one koje otkrivaju zaraženo meso. Prvagrupa mera obuhvata:

-termičku obradu klaničnog otpadaka
– deratizaciju
-propisno neškodljivo uklanjanje leševa
-informisanjee proizvođača, potrošača i lovaca o ovom oboljenju.

Druga grupa mera obuhvata trihineloskopski pregled mesa u veterinarskoj stanici. Na pregled je najbolje doneti dijafragmu zaklane svinje. Ako nema dijafragme onda treba doneti deo jezične ili podjezične muskulature, zatim žvakaće ili trbušne muskulature

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *