Zaštita bilja

Krečenje stabala voćnjaka

krecenej stabala vocaka poljoprivredna apoteka Ras

krecenej stabala vocaka

 

Mnogi voćari prave veliku grešku jer u svojim voćnjacima kreče stabla u proleće. Prolećnim prskanjem se postiže samo estetski efekat.

Tokom zime i ranog proleća imamo pojavu toplih i sunčanih dana koji mogu izazvati kretanje sokova s obzirom da su noći hladne i da je normalna pojava i mrazeva. Kolebanja temperature izazivaju pucanje kore debla, što dalje omogućava na takvim mestima naseljavanje štetočine o  bolesti koje utiču na propadanje takvih stabala.  Bela boja  kreča odbija sunčeve zrake tako da usporava zagrevanje debla, usporava kretanje vegetacije i ublažava negativno dejstvo temperaturnih kolebanja na voćku.

Tokom jeseni pa sve do sredine januara meseca je pravo vreme za krečenje stabala. Krečenjem se postiže zaštita debla od pucanja („mrazopuc“),  delimično od glodara i dezinfekcija odnosno prevencija od bakterijskih bolesti. Naročito su osetljive na pucanje kore kajsija trešnja, šljiva, breskva. Kada dodje do pucanje debla voćaka,  raspuknuta kora veoma teško ili gotovo nikako ne zarasta a pukotine nastale pucanjem kore predstavljaju ulazna vrata za mnoge patogene organizme uzročnike trulenja stabla i propadanja voćaka.

Smesa za krečenje voćnih stabala se sastavlja po sledećoj recepturi:

5 kg gašenog ili hidratisanog kreča – prednost dati gašenom kreču jer se smesa duže zadrži na stablu  i duže traje.

0.5 kg sumpora – uništava štetne glivice na kori i odbija štetočine. Može se upotrebiti bilo koji fungicid na bazi sumpora koji se inače koriste u programu zaštite određenih gajenih biljnih vrsta

0.5 kg kuhinjske soli – so poboljšava lepljivost rastvora

voda – za spremanje rastvora potrebno je dodati količinu vode da bi se dobila žitka smesa koja se četkom može nanositi na deblo

Pripremljeni rastvor treba da odstoji 24 sata. Debla premazati od zemlje do ramenih grana. Isto tako premazati i „čvorište“ mesto odakle ramene grane polaze iz debla.

Ukoliko na deblu već imamo raspuknutu koru onda je potrebno očistiti trulu koru sve do zdravog tkiva i mesto premazati rastvorom plavog kamena ili nekog drugog fungicida na bazi bakra.

 

 

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *