Ratarstvo

KAN, AN, UREA, NPK

unnamed file 2 poljoprivredna apoteka Ras

 

gnojiva 79484 1208 L poljoprivredna apoteka Ras

KAN – 27 sadržaj azota 27 %, sadržaj MgO 4,5 – 5,5 %, sadržaj CaO 6,5 – 8,5 %, Kalcijum amonijum nitrat.

Pogodno za prihranu. Bez štetnog uticaja na fizičke i hemijske osobine zemljišta. Sadrži pola azota u amonijačnom, a pola u nitratnom obliku, pa deluje brzo i nešto produženo, tako da zadovoljava potrebe bilja za azotom u određenom periodu. Sadržajem dolomita (oko 23 %) utiče na delimičnu neutralizaciju kiselosti zemljišta, a sadržajem magneziijuma zadovoljava potrebe bilja i za tim biljnim hranivom.

Azot takodje u amonijačno-nitratnom obliku. Za razliku od AN-a ovo djubrivo sadrzi i kreč. Kreč je vazan za kisela zemljista, jer podize pH do neutralnog , jer većini kultura ne odgovaraju kisela zemljista.

Količina primene – 300kg/ha – 150kg/jutru za pšenicu prvi tretman.

Kolicina primene – 200kg/ha – 100kg/jutru za pšenicu drugi tretman.

AN N 33,5 – amonijum nitrat, sadržaj azota 33,5%,sadržaj MgO 1%.

Vrlo rastvorljiv. Dužom upotrebom zemljište se zakišeljava. Vezivanjem amonijum jona u zemljištu istiskuje se Ca i Mg koji se ispiraju. AN 33,5 % je N đubrivo istih karakteristika kao KAN 27 %  samo što AN sadrži više aktivne materije a manje magnezijum oksida. Koristi se u prihrani svih poljoprivrednih kultura. Ne sme doći u dodir s mineralnim i organskim uljem jer tada postaje zapaljivo i eksplozivno. Vrlo je važno strogo pridržavanje propisa o postupku transportovanja i skladištenja.

Azot u amonijačno-nitratnom obliku je lako pristupačan biljci  i zato AN bacamo kasnije. Ako bi ga bacilli ranije s obzirom da je lako pokretljiv u zemlji u slučaju velikih padavina bio bi ispran u dublje slojeve zemlje gde se ne nalazi koren biljke.

Kolicina primene – 250kg/ha – 125kg/jutru za pšenicu prvi tretman.

Kolicina primene – 150kg/ha – 75kg/jutru za pšenicu drugi tretman.

UREA N 46 sadržaj azota 46 %, Najveći sadržaj azota u odnosu na ostala azotna đubriva. Ne meša se sa drugim đubrivima. Može se koristiti i kao tečno đubrivo. UREA visoko koncentrovano azotno đubrivo čiji je azot u amidnom obliku. Koristi se u predsetvenom đubrenju jer omogućuje postepeno pretvaranje amidnog azota u amonijačni i nitratni u skladu s klimatskim i agrohemijskim uslovima u zemljištu. Urea u jesen u osnovnom đubrenju služi za ubrzanu razgradnju biljnih ostataka, tj. aktiviranje organskog azota iz zemljišta. Ureom se prihranjuje većina biljnih kultura.

UREA (azot u amidnom obliku) ako je azot u amidnom obliku to znači da on nije pristupačan biljci i da je potrebno da predje u amonijačni i nitratni oblik koji je pristupačan biljci. Zato ureu bacamo ranije i ona je duže raspoloživa biljci tj. duze traje.

Kolicina primene – 300kg/ha – 125kg/jutru za pšenicu.

NPK 16:16:16

Primenjuje se  preko zemljišta predsetveno ili u osnovnoj obradi u proleće, a u nedostatku drugih đubriva i u jesen u kolčini od 300 kg/ha u zavisnosti od biljne vrste i plodnosti zemljišta.

Tretiranje se vrši ravnmerno po celoj površini ili lokalno (u trake, redove ili oko stabla voćaka i vinove loze)

Može se primeniti 1 – 2 puta u toku godine

Boja đubriva može biti različita: crvena, braon ili siva a boja zavisi od boje kalijumove soli, odnosno sirovina od kojih se proizvodi đubrivo.

NPK 15:15:15

Vreme primene: U zavisnosti od plodnosti zemljišta i biljne vrste primenjuje se predsetveno, startno ili  osnovno đubrenje svih biljnih vrsta.

Biljne vrste i tip zemljišta: Za ishranu svih biljnih vrsta i na svim tipovima zemljišta.

Način primene: Preko zemljišta, ravnomerno rasturanjem po celoj površini ili lokalno(u redove i trake pored redova ili stabla, bez ili sa plitkom inkorporacijom u zemljište).

Broj tretiranja u toku godine: 1-2 puta preko zemljišta.

Mogućnost nepovoljnog delovanja: U predloženim količinama i predloženom načinu primene ne mogu se ispoljiti nepovoljna dejstva na tretirane biljke.

Količina primene:  300  kg/ha, odnosno 3-6 kg/100m2 preko zemljišta.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *