Stočarstvo

TRIHINELOZA

Trichinella spiralis larvae within muscle poljoprivredna apoteka Ras
Speed Star 1.0371519 00

Speed Star 1.0371519 00

Trihineloza je parazitarna bolest koju izaziva Trichinella spiralis. Javlja se nakon jedenja nedovoljno kuvanog ili pečenog mesa, najčešće svinjetine, a koje sadrži ciste ovog parazita. Posledica toga je pojava akutnog generalizovanog miozitisa (zapaljenje muskulature).

Način širenja trihineloze

Trihineloza se  u prirodi održava u okruženju koji čine divlje životinje i glodari, odnosno domaće životinje i glodari. Divlje životinje, naročito mesojedi i svaštojedi zaražavaju se međusobno jedući leševe drugih životinja, pa i leševe vlastite vrste. Ako se svinje drže i gaje u slobodnoj prirodi postoji opasnost da one naiđu na leš neke divlje životinje, da ga pojedu i zaraze se trihinelom. Ukoliko se u područjima u kojima postoje žarišta trihineloze vrši i nekontrolisano klanje svinja, a otpaci od klanja razbacuju, ona mogu postati stalan izvor trihineloze.

Klinička slika
Dijagnoza bolesti postavlja se na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike, leukocitarne formule, seroloških testova, histološkog pregleda mišića bolesnika i trihinoskopskog pregleda konzumiranog mesa.
U prvoj nedelji nakon konzumacije zaraženog mesa mogu se razviti mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku i dijareja. U drugoj i trećoj nedelji bolesti javljaju se povišena temperatura, bolovi u mišićima, oticanje lica, naročito oko očiju.

Lečenje
Efikasan lek za ovu bolest ne postoji. Srećom, u najvećem broju slučajeva ona je samoograničavajuća i povoljnog toka uz simptomatsko lečenje.

Kod bolova u mišićima dobro pomažu mirovanje u postelji i primena salicilata.
Za crevnu fazu primjenjuje se albendazol, dok se u mišićnoj fazi bolesti daju analgetici za ublažavanje mišićne boli i antipiretici za snižavanje temperature.

Prevencija

Postoje dve vrste preventivnih mera, one koje imaju za cilj sprečavanje zaražavanja životinja i one koje otkrivaju zaraženo meso. Prva grupa mera obuhvata:

-termičku obradu klaničnog otpada
– deratizaciju
-propisno neškodljivo uklanjanje leševa
-informisanjee proizvođača, potrošača i lovaca o ovom oboljenju.

Druga grupa mera obuhvata trihineloskopski pregled mesa u veterinarskoj stanici. Na pregled je najbolje doneti dijafragmu zaklane svinje. Ako nema dijafragme onda treba doneti deo jezične ili podjezične muskulature, zatim žvakaće ili trbušne muskulature

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *